Jaja je leest het goed. Lord of the DANCE en niet lord of the rings.
Op een dag in november lag er een cadeautje me op te wachten. Heel nieuwsgierig duurde het niet lang vooraleer het open was. En wat bleek? Een toegangsticket voor deze spectaculaire show.
Ik hou wel van de Ierse (celtic) muziek. En Lord of the dance was 1 van de dingen die op mijn ooit te zien lijstje stond. Hier werd dus wel naar uitgekeken. En dan op 1 december was het zover. We trokken naar de stadsschouwburg in Antwerpen.
Het verhaal, zoals ik het geïnterpreteerd heb, gaat als volgt. Het begint een beetje mysterieus met mensen die fakkels dragen en een kap op hebben. Dan is er het elfje die in het bezit is van een toverfluit. De mannen zijn verdeeld in "de goeie" en "de slechte". De slechte proberen de beste danser zijn gordel af te nemen. Waarin ze ook nog slagen. Het elfje probeert dit nog tegen te houden maar tevergeefs. Ze verliest zelfs haar toverfluitje. (Het wordt in 2 gebroken.)
Bij de dames heb je de witte en de rode dame. De rode dame is de verleidster, de witte het geweten. (Zo een beetje als een engeltje en een duiveltje.) Uiteindelijk komt alles goed en het goede overwint het kwade.
Het decor, de belichting, de danspasjes, de kostuums, ... waren allemaal zeer goed op elkaar afgestemd. Er werd vlot gewisseld van het ene naar het andere. Zo kwamen meestal eerst enkel de vrouwen dansen gevolgd door een stukje tapdans van de mannen. Daarna volgde meestal een klein solostukje om tenslotte met mannen en vrouwen samen te dansen. Om iedereen voldoende tijd te geven zich om te kleden kwam er 2 vrouwen viool spelen. Ook voor hen zeer veel bewondering want ze zaten niet saai op een stoeltje of bleven staan. Nee ze gebruikte heel de ruimte en danste waar mogelijk. Toen begon alles weer opnieuw. (Eerst de vrouwen dan de mannen, dan samen,...) Maar in plaats van de vioolspeelsters was er nu een dame die een stukje kwam zingen.
Ik heb zeer veel bewondering voor heel dit gebeuren want er is een knap staaltje techniek en conditie nodig voor dit beenwerk. Ik durf er niet aan te denken hoeveel uren repetitiewerk hier achter schuil gaan. Het is ook een heel dynamisch gebeuren. Iedereen beweegt continu. Ze moeten goed op elkaar afgestemd zijn om alles gelijk te krijgen en de figuren die ze maken tot hun recht te brengen.
Ik denk dat dit zeker te doen is met lagere schoolkinderen maar dan voornamelijk met een 3de graad. Het zou dan wel een schoolvoorstelling moeten zijn want anders is de voorstelling net iets te prijselijk voor een school. De voorstellingen zijn ook beperkt van data. Omdat ze heel veel reizen blijven ze meestal maar een 3-tal dagen op dezelfde plaats. Er snel bij zijn is dus de boodschap.
Deze show werd (be)geleid door de danser, performer en muzikant Michael Flatley. Hij is wereldkampioen Ierse dans. Niet alleen bij Lord of the dance doet zijn naam een belletje rinkelen maar ook bij het alom bekende Riverdance. Het is hem gelukt om de liefde voor de Ierse volksdans op een internationaal publiek over te dragen.
Laat u betoveren door de magie van Michael Flatley's 'Lord of the Dance'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten